Anne&Jean-Paul, onze wereld op 13 september op NPO2

Wat betekent zelfstandigheid voor Anne die downsyndroom heeft? En is dat anders voor haar vriend Jean-Paul met het fragiele X syndroom? Hoe ondersteun je die zelfstandigheid als mantelzorger? En wat gebeurt er als Anne en Jean-Paul gaan samenwonen? Die vragen vormden het startpunt voor de documentaire ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELDde nieuwe film van regisseur Leendert Pot. De film is een intiem portret van zijn zus, haar vriend Jean-Paul en het wankele evenwicht van hun zelfstandigheid. Een unieke inkijk in het ritme van hun leven en de logica die daarmee gepaard gaat. ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELD is op woensdag 13 september om 22:55 uur te zien bij de KRO-NCRV op NPO2.

 

ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELD, geeft een unieke kijk in het leven van Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Anne heeft het syndroom van Down, Jean-Paul fragiele X. Samen wonen ze zelfstandig in een eigen appartement in Montélimar, Frankrijk. De film volgt hen in hun dagelijkse leven en kruipt in hun gedachtewereld en logica: van opstaan, naar werk gaan bij de sociale werkplaats, koffiedrinken in Café des Sports, tot de weekenden weg naar de zorgboerderij. “We redden ons zelf, zonder begeleiders” zegt Jean-Paul in de film. Maar zelfstandigheid kost inspanning en concentratie en vaak is er toch hulp nodig van buitenaf. Nu de moeder van Anne niet meer leeft, komt de zorg bij zus Meike te liggen, met steun van de in Nederland woonachtige broer Leendert. De film laat zien hoe Meike balanceert tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming. Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden?
 
Anne’s zelfstandigheid is het resultaat van de bijzondere opvoeding door haar moeder waarover regisseur Leendert Pot in 1989 de film ANNE ANDERS maakte. Hierin is te zien hoe de jonge Anne opgroeit, naar een reguliere basisschool gaat en op vijftienjarige leeftijd met haar moeder naar Frankrijk verhuist. ANNE ANDERS is aansluitend te zien om 00.15 uur.
 
ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELD is een film van regisseur Leendert Port (Anne Anders, In de greep van de tango). De film werd geproduceerd door Stichting Geelprodukt in coproductie met KRO-NCRV en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en Stichting Dioraphte. De film werd uitgebracht door Herrie Film & TV in samenwerking met Stichting Down Syndroom.  
 
ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELD is op woensdag 13 september om 22:55 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2. Aansluitend zal ook de eerdere film van Leendert Pot over zijn zus Anne, ANNE ANDERSte zien zijn om 00:15 uur. Beide films zullen na de uitzending beschikbaar zijn op NPO Gemist.

Reacties plaatsen niet mogelijk