De vervolmaakte mens
Loading Map....

Datum/Tijd
Date(s) - 26/09/2016
09:00 - 17:00

Locatie
Corpus Congress Centre

Categorieën


De technologische ontwikkeling van prenatale testen staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen stellen ons steeds meer in staat om vroeg in de zwangerschap afwijkingen aan de foetus vast te stellen. Nieuwe testen zijn bovendien vaak nauwkeuriger en veiliger voor moeder en kind. De verwachting is dat vraag en aanbod van prenatale testen zullen stijgen, al dan niet via screeningsprogramma’s.

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen er tegelijkertijd voor dat de vooruitzichten van mensen met bepaalde afwijkingen sterk toenemen. Betere medische begeleiding, vergrote toegang tot onderwijs, nieuwe hulpmiddelen en een veranderende wettelijke en maatschappelijke benadering van het leven met een handicap leiden tot een aantoonbaar hogere levenskwaliteit voor deze groep.

Deze dubbele beweging leidt tot een grotere noodzaak tot counseling van aanstaande ouders over de keuze om wel of niet te testen, en wat de doen met de uitslag. Bovendien neemt hierdoor de complexiteit van de counseling sterk toe. Deze wordt nog eens versterkt door een toenemende heterogeniteit van de Nederlandse bevolking.

Deze ontwikkelingen vragen dus veel van zorgprofessionals die betrokken zijn bij prenataal testen, screeningsprogramma’s en counseling. Het symposium De Vervolmaakte Mens is bedoeld om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling en om bij te dragen aan een gedeeld begrip over de rol van prenatale screening in Nederland.

Om deze complexe materie praktisch toepasbaar en bespreekbaar te maken, speelt het Syndroom van Down een grote rol in het symposium. Beide tendensen – betere prenatale testen en betere levenskwaliteit – komen duidelijk naar voren bij downsyndroom. Gerenommeerde sprekers, die met één been in de praktijk en één been in de wetenschap staan, dragen bij aan een verbeterd inzicht in beide tendensen en wat dit betekent voor screening en counseling. De dag biedt veel ruimte tot vragen en discussie en staat onder leiding van een onafhankelijke dagvoorzitter.

De voertaal van het symposium is Nederlands; drie sprekers doen hun bijdrage in het Engels.

Dit symposium is geaccrediteerd voor alle aan het KNMG gerelateerde beroepsverenigingen zoals de NVOG, VKGN, en de NVK (6 studiepunten), de KNOV (6 studiepunten) en de BEN (5 studiepunten).

U bent van harte welkom. Nu inschrijven!

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.
Via mail: devervolmaaktemens@gmail.com
Of bel: 0622982984

Reacties plaatsen niet mogelijk