Seksualiteit
Loading Map....

Datum/Tijd
Date(s) - 17/01/2019
10:00 - 15:00

Locatie
BCN

Categorieën


Kinderen worden geboren als seksuele wezens en groeien uit tot volwassenen die ieder naar eigen wens en kunnen die seksualiteit vorm gaan geven. Dat vorm geven gaat niet vanzelf, het is een ontwikkelingsdomein waarin kinderen een aantal ontwikkelingstaken te vervullen hebben.
Kinderen met een beperking worden daarin vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist zij, mede door hun kwetsbaarheid, hulp en begeleiding nodig hebben. Praten over seks moet je niet pas doen als het kind in de puberteit komt. Seksualiteit is immers meer dan voortplanting. Het gaat over lichaamsbeeld, besef van waarden en normen, respect hebben voor jezelf EN voor de ander, weerbaar kunnen zijn als dat nodig is en NEE kunnen accepteren als dat van je gevraagd wordt. Als je een kind geen woorden geeft om over seksualiteit te praten (of gebaren), hoe kun je dan verwachten dat het je vertelt als er iets gebeurt wat het niet wil.
Door seksualiteit vanaf een vroege leeftijd op speelse en ontwikkelings adequate manier bespreekbaar te maken geef je het kind als het ware toestemming om te praten en te vragen over deze zaken. En zet je de deur open om het te melden als er grote of kleine problemen zijn.
Hoe doe je dat als ouder, begeleider of leerkracht? Wat is eigenlijk normaal en geldt dat ook voor onze kinderen? Hoe ga je om met uitingen van seksualiteit waar je je ongemakkelijk bij voelt en waar je niet echt met hem of haar over kunt praten? Hoe reageer je op seksueel (rollen) spel?
Anne Nales, van Amantes Amentes, zal deze dag de deelnemers meenemen in de seksuele vorming en weerbaarheid van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking.
De dag is bedoeld voor zowel ouders als professionals. Specifieke vragen kunnen van te voren ingediend worden zodat het programma hier op aangepast kan worden. lees meer>>

Dit is een studiedag van de VIM. Donateurs van de SDS krijgen korting.

Reacties plaatsen niet mogelijk