Themadag Early Intervention
Loading Map....

Datum/Tijd
Date(s) - 13/05/2017
10:00 - 15:30

Locatie
Amershof

Categorieën


Op zaterdag 13 mei, van 10.00 tot 15.30 uur, houdt de Stichting Downsyndroom (SDS) in Amersfoort een Themadag over Early Intervention. Met Early Intervention kunnen ouders zelf hun kind met Downsyndroom helpen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Early Intervention is praktisch. Het geeft je liefde voor je kind handen en voeten.

 

Gert de Graaf, medewerker van de SDS, zal aan ouders en belangstellenden uitleggen wat de mogelijkheden van Early Intervention zijn en hoe er dan met de kinderen gewerkt kan worden. Hij gebruikt hierbij videobeelden en gaat in gesprek met de aanwezige ouders en hulpverleners.

 

Ouders in de hoofdrol

Bij Early Intervention leren ouders aan de hand van een zeer gedetailleerde ‘checklist’ zelf precies te bepalen wat hun kind wel en nog niet kan. Vervolgens leren zij daarop in kleine stapjes voort te bouwen. Hierdoor sluiten de ouders aan bij wat hun kind op dat moment kan leren. Het kind raakt niet verveeld door te simpele taakjes of gefrustreerd door te hoge eisen. Je leert als ouder te zien wat je kind kan en wat het interesseert.

 

Meer over Early Intervention

 

  • Bij Early Intervention gaat het om individuele hulpverlening. Individueel, omdat ieder kind anders is.
  • Het gaat om thuisbegeleiding. Kinderen met een ontwikkelingsachterstand, zoals bijvoorbeeld Downsyndroom, die thuis begeleid worden met Early Intervention ‘doen het beter’.
  • Early Intervention begint al in de baby- en peuterjaren. Zo vroegtijdig, omdat kinderen nooit meer zoveel en zo effectief leren als in die eerste paar levensjaren.
  • De begeleiding stopt niet na één of twee jaar, maar is langdurig. Het opvoeden van een kindje met Downsyndroom is nu eenmaal geen in de tijd beperkt probleem. Er komen steeds nieuwe uitdagingen.
  • Early Intervention is gestructureerd. Wat kinderen zonder beperking in de eerste pakweg vijf jaar van hun leven schijnbaar helemaal vanzelf leren, wordt bij Early Intervention welbewust en in veel kleinere stapjes aangeleerd.

 

Op die manier begeleid blijken kinderen met Downsyndroom tot veel meer in staat dan gewoonlijk wordt aangenomen.

 

Voor wie?

De themadag is voor ouders van jonge kinderen met Downsyndroom en voor hulpverleners die meer over dit onderwerp willen weten.

 

Programma

09.30 uur Ontvangst, kennismaking en koffie

10.00 uur Kenmerken van Downsyndroom en consequenties voor de opvoeding. Hoe sluit dit aan bij Early Intervention?

11.00 uur Koffiepauze

11.30 uur Early Intervention: Hoe werk je met het programma?

12.15 uur Lunch

13.15 uur  Specifieke methoden uit Early Intervention (zoals: taakanalyse; matchen, kiezen, benoemen).

14.15 uur Theepauze

14.45 uur ‘Leren lezen om te leren praten’ als onderdeel van Early Intervention

15.30 uur Einde officiële programma

 

 

Verdere gegevens

De plaats van de Themadag is:

Amershof, snouckaertlaan 11, 3811 MA  Amersfoort

 

 

Vanaf 9.30 staat daar de koffie klaar. De dag eindigt om 15.30. Prijs: donateurs € 35,- niet-donateurs € 50,- (inclusief lunch). Nadere informatie en opgave bij het landelijk bureau van de SDS in Meppel tel.: (0522) 28 13 37 of via info@downsyndroom.nl

Reacties plaatsen niet mogelijk