Voortgezet onderwijs: Integreren op praktijkschool of VMBO: ja het kan!
Loading Map....

Datum/Tijd
Date(s) - 07/02/2020
09:30 - 15:30

Locatie
BCN

Categorieën


Op dit moment zijn bij de VIM 14 leerlingen bekend die onderwijs volgen op een praktijkschool of VMBO. Echt passend onderwijs voor leerlingen met downsyndroom na de basisschool is lang niet altijd het VSO. Leerlingen met downsyndroom die de hele basisschool hebben afgemaakt  zijn jarenlang cognitief uitgedaagd én hebben met of zonder extra ondersteuning deelgenomen aan alles wat een reguliere school biedt. Zij willen verder leren in een reguliere omgeving. En dat kan! Als de visie en de wil om er voor te gaan er is, dan is er heel veel mogelijk. Tijdens deze studiedag willen we zowel ouders en scholen laten kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om integratie op het reguliere VO succesvol te laten verlopen.

Emiel van Doorn van de stichting STIBCO is de eerste spreker van deze dag. Op het vorig jaar gehouden congres passend onderwijs in de Jaarbeurs van Utrecht op 12 februari was Emiel één van de sprekers en wij zijn dan ook zeer verheugd dat hij op deze VIM studiedag zijn licht wil laten schijnen over passend onderwijs in relatie tot leerlingen met downsyndroom op het regulier voortgezet onderwijs.

Eline Peen is mentor van Lucas een leerling met downsyndroom op Praktijkschool Westfriesland in Hoorn. In het Magazine Ups & Downs kunt u lezen hoe het onderwijs vorm wordt gegeven, wat de do’s and don’t do’s zijn en tot slot, heel belangrijk wat er nodig is om het onderwijs aan Lucas tot een succes te maken.
“In de pauze ben ik graag alleen” (Ups_downs)

Hilde de Haan is ruim 20 jaar betrokken bij de VIM. In het kader van de studie Master Educational Needs heeft zij 2 jaar geleden onderzoek gedaan naar het belang van het stimuleren van de cognitieve vaardigheden aan leerlingen met downsyndroom op het VSO. Onlangs is zij in opdracht van de SDS gestart met het 3 jaar durende project “Down Academy” met als doel heeft het realiseren van goed onderwijs aan kinderen met downsyndroom.

De integratieklas van het Vechtdalcollege uit Dedemsvaart heeft een vervolg gekregen met het project Het beste uit 2 werelden Dit is een samenwerking tussen het Montessoricollege en het VSO in Nijmegen. Dat dit project niet van de één op andere dag tot stand is gekomen mag duidelijk zijn. Hoe dit proces is verlopen en wat er voor nodig is om het succesvol te laten draaien wordt onder andere deze dag toegelicht door Gijs van Hout kernteam coördinator VMBO onderbouw Montessoricollege Nijmegen en Marloes Hondema, docent van de integratieklas.

 

Kosten

Ouders: € 95
Professionals: € 195
Donateurs van de SDS/VIM krijgen 20% korting op bovenstaande prijzen.Wordt donateur!

AANMELDEN

Reacties plaatsen niet mogelijk