Archief

Moeten alle kinderen met DS een griepprik krijgen?

De griepprik is niet standaard voor mensen met Downsyndroom. Wel voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals mensen met hartafwijkingen, chronische longklachten (astma, bronchitis), suikerziekte. Veel mensen met Downsyndroom zullen hier dan om die redenen bijhoren. Maar iemand met Downsyndroom zonder deze klachten hoeft niet perse de griepprik. We weten bij de SDS op dit moment helaas niet precies hoe het met vergoedingen zit. Dat kunt u het beste bij uw verzekering navragen

Moeten alle kinderen met DS een griepprik krijgen?

Een mens met Downsyndroom blijft over het algemeen achter in groei en bereikt een mindere eindlengte dan de gemiddelde mens. De groeisnelheid bij kinderen met Downsyndroom kan in diverse levensfasen variëren. Voor de geboorte is de groeisnelheid ongeveer gelijk aan die van kinderen zonder Downsyndroom, terwijl vooral in de fase tussen 6 maanden en 3 jaar de groeisnelheid minder is. De oorzaak is nog niet duidelijk. Als mogelijkheid wordt een onvoldoende secretie van groeihormoon genoemd. (Toch is Downsyndroom als zodanig geen indicatie voor het behandelen met groeihormoon.)

Om de groei bij te houden en te beoordelen zijn er Nederlandse syndroom-specifieke groeicurven voor Downsyndroom opgesteld, op basis van metingen aan Nederlandse kinderen met Downsyndroom van 0 tot 20 jaar, die thuis zijn opgegroeid.

Alle ‘nieuwe’ ouders van een een kind met Downsyndroom die zich aanmelden bij de de Stichting Downsyndroom (SDS) krijgen in hun uitgebreide informatiepakket-op-maat ook meteen een groeicurve, aangepast aan het geslacht van hun kind. Daardoor zijn ze niet afhankelijk van de voor hun baby ongeschikte algemene groeicurven.

Alle groeicurven, ook de aparte groeicurven voor kinderen met Downsyndroom, kunnen worden gedownload via TNO

Moeten alle kinderen met DS een griepprik krijgen?

Via deze link kom je bij de online versie van het boek ‘Medische aspecten van Downsyndroom; achtergrondinformatie om ouders mondiger te maken’ van Erik en Marian de Graaf. In hoofdstuk 17 wordt uitgebreid ingegaan op plastische chirurgie. Scroll in het document aan de linkerzijde en kies ‘Plastische Chirurgie’.

Je kunt ook nog lezen uit het archief dit artikel uit Down+Up 16 over Plastische Chirurgie

Diverse artikelen over plastische chirurgie. Peetjie Engels, een jonge vrouw met Downsyndroom, legt uit wat het voor haar heeft opgeleverd. D U. 68: plastische chirurgie.�