Bestaan er speciale groeicurven voor kinderen met DS?

Een mens met Downsyndroom blijft over het algemeen achter in groei en bereikt een mindere eindlengte dan de gemiddelde mens. De groeisnelheid bij kinderen met Downsyndroom kan in diverse levensfasen variëren. Voor de geboorte is de groeisnelheid ongeveer gelijk aan die van kinderen zonder Downsyndroom, terwijl vooral in de fase tussen 6 maanden en 3 jaar de groeisnelheid minder is. De oorzaak is nog niet duidelijk. Als mogelijkheid wordt een onvoldoende secretie van groeihormoon genoemd. (Toch is Downsyndroom als zodanig geen indicatie voor het behandelen met groeihormoon.)

Om de groei bij te houden en te beoordelen zijn er Nederlandse syndroom-specifieke groeicurven voor Downsyndroom opgesteld, op basis van metingen aan Nederlandse kinderen met Downsyndroom van 0 tot 20 jaar, die thuis zijn opgegroeid.

Alle ‘nieuwe’ ouders van een een kind met Downsyndroom die zich aanmelden bij de de Stichting Downsyndroom (SDS) krijgen in hun uitgebreide informatiepakket-op-maat ook meteen een groeicurve, aangepast aan het geslacht van hun kind. Daardoor zijn ze niet afhankelijk van de voor hun baby ongeschikte algemene groeicurven.

Alle groeicurven, ook de aparte groeicurven voor kinderen met Downsyndroom, kunnen worden gedownload via TNO


Category: Medische aspecten

← Bestaan er speciale groeicurven voor kinderen met DS?

Reacties plaatsen niet mogelijk