Is er speciaal speelgoed voor kinderen met DS?

Een cadeautje voor een klein baby’tje met Downsyndroom hoeft in essentie niet iets echt anders te zijn dan voor een andere baby. Wel moet er rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen van een baby met Downsyndroom.
Het speeltje, bijvoorbeeld een rammelaar, moet klein zijn (de handjes van de baby met Downsyndroom zijn relatief klein!) en licht (de spierkracht is minder!) en zo mogelijk aan alle zintuigen appelleren, met felle kleurtjes en een aangenaam geluidje maken bij het bewegen (maar vooral ook niet te luid omdat de baby met Downsyndroom ook nogal eens neigt naar overgevoeligheid voor harde geluiden).
Al die punten bij elkaar maken een hedendaags plastic speeltje voor de baby in kwestie vaak geschikter dan een ‘klassiek’ ambachtelijk vervaardigd houten prachtstuk. En bovenal, net als bij een andere baby: veiligheid voorop. Een knuffel met grote, goed bevestigde ogen, etc.

Mocht je je afvragen; Waar is mijn kind nu het meest aan toe of mee gediend, dan kun je heel veel goede cadeau ideeën halen uit het Early Intervention boek ‘Kleine Stapjes’.
Bij veel aan te leren ‘stapjes’, taakjes, vaardigheden, worden ‘benodigde materialen’ genoemd. Dat kunnen heel voor de hand liggende zaken zijn zoals een blokkendoos, duplo, instoppuzzel, en boekjes. Vaak staat daar ook gespecificeerd bij dat het een bepaalde kleur of vorm moet hebben bijvoorbeeld; een rood autootje, een plastic of kartonnen boekje, een blokje dat precies in het handje past.

Het is ook verstandig eens te gaan kijken in een speelotheek. Daar heeft men veel keuze in verantwoord speelgoed. Het moet leerzaam zijn en motorisch hanteerbaar. Dat betekent in de praktijk niet te priegelig, en ook niet te groot en te zwaar. In zo’n speelotheek kun je gericht zoeken naar dat waar je kind nu op zit te wachten. Je kunt het speelgoed voor een bepaalde periode lenen (net als in de bibliotheek) dan weet je meteen of het geschikt is voor je kind. Vaak vind je er ook aangepaste scharen, die uit zichzelf weer open gaan, of met vier knipogen zodat je je kind kan helpen met knippen. In zo’n speelotheek kun je met je ‘taakanalyse’ of ‘Kleine Stapjes’ bril op kijken.

Welk speelgoed gebruik ik als tussenstappen.
Bijvoorbeeld; instop puzzels; je biedt eerst een puzzel aan met veel ronde cirkels en vierkanten en driehoeken, met grote knoppen. De cirkels passen in alle standen en de vierkanten en driehoeken in twee standen. Als dat goed gaat komen de andere vormenpuzzels aan bod, eerst de grote en dan de kleinere met kleinere knopjes.

Na de blokkendoos kun je overstappen op een doos met gekleurde blokken en daarna op duplo, dit kan soms een te grote stap zijn. Er zijn veel duplo-achtige pasvormen die veel groter zijn en daardoor makkelijker te hanteren ook die vind je in een spelotheek. Ook lottino’s met kaarten met heel eenduidige eenvoudige plaatjes van bijvoorbeeld Dick Bruna, tot heel moeilijke die een groot abstractie vermogen eisen van je kind. Is een volgende stap kralen rijgen? Dan is natuurlijk de spil met gekleurde ringen de eerste stap, houdt je de spil horizontaal en laat je kind de gekleurde ringen er aan “rijgen”.

Dan volgt er een tussenstap uit privébezit.
De houten pollepel met een lange steel waar je kind servetringen of houten gordijnringen omheen schuift. Daarna kun je gebruik maken van een plastic gordijnveer waar garen klosjes op geschoven kunnen worden. Dan volgt de dikke waslijn met grote kralen. Dan de dunnere draad met kleinere, houten kralen.

Tegen die tijd vind je voorbeelden in de gewone speelgoed winkel, maar de speelotheek heeft weer veel materialen die lijken op wat er net beschreven is. Van kralen rijgen is het maar een kleine stap naar borduren, ofwel met een gekleurde veter door een plastic gaaswerk rijgen.

Je kunt bij de MEE (voorheen SPD) navragen waar de dichtstbijzijnde speelotheek is.

Er zijn ook hele mooi poppen met Downsyndroom te koop. Kijk eens op de site van coloured goodies of op de site van poppenspul.


Category: Algemene vragen

← Is er speciaal speelgoed voor kinderen met DS?

Reacties plaatsen niet mogelijk