Baby

Gratis Informatiepakket

Voor alle nieuwe ouders hebben wij een informatiepakket. Om dit te verkrijgen kun je ons het beste bellen, zodat een van onze medewerkers je persoonlijk te woord kan staan. Misschien heb je ook specifieke vragen. Telefoon 0522-281337. Je kunt ook mailen naar onze helpdesk. Geef je naam en telefoonnummer hierbij door, er wordt dan door een van onze zeer deskundige medewerkers, die vaak ook zelf een kind met Downsyndroom hebben, contact met je opgenomen.

Documentaire “Als ik dit vooraf had geweten”

In deze documentaire vertellen 3 gezinnen over hun leven met een kindje met Downsyndroom. Ze vertellen over de eerste schok bij het horen van de diagnose. Over de eerste medische problemen. Over de broertjes en zusjes. En over hoe hun leven er nu uit ziet. Door de documentaire krijg je een beeld van het dagelijks leven. Gaat jou leven er ook zo uit zien? Nee, want iedereen leidt en eigen uniek leven. Maar je ziet wel hoe snel iedereen zich aanpast aan de nieuwe situatie. 

 
 

Early Intervention/Kleine Stapjes
De SDS adviseert om vanaf de eerste levensmaanden kinderen met Downsyndroom te stimuleren in hun ontwikkeling door gebruik te maken van Early Intervention. Met behulp van het programma Kleine Stapjes kunnen ouders direct vanaf de geboorte hun kind helpen in de ontwikkeling.  Lees meer>>

 

Medische informatie
Je kunt gebruik maken van een Downsyndroomteam/poli. Daar is veel ervaring opgedaan met kinderen met Downsyndroom. Maar, de medische zorg voor je kind met Downsyndroom kan ook door je eigen kinderarts uitgevoerd en gecoördineerd worden. Ter ondersteuning van de kinderarts is er een richtlijn voor multidisciplinaire medische begeleiding van kinderen met Downsyndroom .
Er is ook een duidelijke samenvatting beschikbaar onder bovenstaande link.
 
Lees hier meer over diverse medische onderwerpen, zoals Downsyndroomteams, groeicurven, hepatitis B-vaccinatie, fysiotherapie, logopedie, mondzorg, enz.   Lees meer>>
 

(Borst)voeding
Er is een richtlijn over Borstvoeding, met een speciaal hoofdstuk over borstvoeding bij baby’s met Downsyndroom. Deze richtlijn is bedoeld voor hulpverleners, maar als ouder kun je hier ook informatie uit halen. Je kunt de richtlijn ook laten lezen aan je hulp bij borstvoeding, indien je denkt dat dat nodig is.  Lees meer>>
 

Podcasts
In onderstaande podcast gaat Wilco in gesprek met ouders die eerlijk en openhartig vertellen over de impact van Downsyndroom op hun leven, gezin, verwachtingen en het fenomeen levend verlies. 

Wilco is vader van twee zonen: Tibbe van 4 jaar met het syndroom van Down en Dex van 11 maanden die ‘volledig’ gezond is. De reden om deze podcast te starten is om een realistisch beeld te geven van de beproevingen die wij, als ouders met een speciaal kind, moeten doorstaan, maar ook het kleine geluk dat wij zo vaak mogen koesteren.
 
zie voor alle afleveringen:  @eerlijkoverdown, www.eerlijkoverdown.nl

Op weg
Om je al wat op weg te helpen vind je hier de tekst `Wegwijzer naar een goed begin`, die ook meegestuurd wordt in het informatiepakket en waarin voor verder lezen verwezen wordt naar de andere informatiebronnen in het pakket.

Consultatiebureau/ Centrum voor jeugd en gezin (CJG)

Kinderen met Downsyndroom komen bij het consultatiebureau voor hun inentingen. En soms ook voor de reguliere zorg. Niet elk consultatiebureau heeft de juiste kennis over Downsyndroom of gebruikt de juiste groeicurves voor kinderen met Downsyndroom. Het is belangrijk dat ouders het consultatiebureau wijzen op de beschikbare informatie. De informatie uit de brief en brochure is misschien niet allemaal van toepassing op uw eigen kindje, maar door de informatie te verspreiden helpt u ook weer andere gezinnen.
Brief voor Consultatiebureau bij aanbieden brochure
Brief voor Consultatiebureau bij aanbieden brochure
brief_aanbieden_brochure_consultatiebureau.pdf
113.5 KiB
1553 Downloads
Details
Brochure consultatiebureau
Brochure consultatiebureau
Brochure_CJG_Early_Intervention_WEB.pdf
946.2 KiB
3111 Downloads
Details
 

Multiculturele achtergrond
Stichting Downsyndroom krijgt veel signalen dat multiculturele gezinnen met een kind met Downsyndroom nogal eens de weg niet vinden naar de benodigde hulp. Op de DVD ‘Starting Up’ staat een vijftal gezinnen van uiteenlopende culturele achtergronden. Zij laten zien welke ondersteuning er mogelijk is en hoezeer die bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van hun kind. Lees meer>>
 

Kinderdagverblijf / peuterspeelzaal
In de voorschoolse leeftijd is er de keuze tussen ofwel een reguliere crèche of peuterspeelzaal – eventueel met extra ondersteuning erbij, ofwel een kinderdagverblijf voor alleen kinderen met een verstandelijke belemmering. Lees meer>>
 

MEE
Voor vragen over algemene onderwerpen kunt je terecht bij MEE. Dit is een landelijke organisatie met kantoren in de regio. Daar werken deskundige mensen die kunnen helpen met meer algemene vragen m.b.t. mensen met een beperking, met name ook vragen over welke zorg er in de regio wordt aangeboden. Bovendien kan de MEE helpen bij aanvragen voor vergoedingen uit bijvoorbeeld de AWBZ.
Zie de website www.mee.nl of het landelijk telefoonnummer 0900-999 88 88
Of kijk in het telefoonboek onder MEE of in de bedrijvengids onder ‘gehandicaptenzorg’ of ‘gehandicapteninformatie’.
 

Financiële regelingen
Als ouder van een kind met Downsyndroom maak je soms extra kosten voor de verzorging en begeleiding van je kind. In hoeverre kom je in aanmerking voor vergoedingen? Lees meer>>
 

Informatie voor gemeenten
Soms is het handig als u de gemeente wat meer informatie kunt geven over Downsyndroom. Daarvoor is een brochure beschikbaar. U kunt de brochure zelf printen en geven, of u belt/mail de SDS dan sturen wij u een gedrukt exemplaar toe.
Brochure voor gemeenten
492.8 KiB
3345 Downloads
Details
 

Informatie voor professionals:Lees meer>>

Brief voor Consultatiebureau bij aanbieden brochure
Brief voor Consultatiebureau bij aanbieden brochure
brief_aanbieden_brochure_consultatiebureau.pdf
113.5 KiB
1553 Downloads
Details

Reacties plaatsen niet mogelijk