Ook als er geen uitgesproken sociale problemen spelen kan een klasse-gesprek over de omgang met het kind met Downsyndroom zinvol zijn. Er kan dan worden ingegaan op: hoe klasgenoten rekening kunnen houden met het kind met Downsyndroom (met name met diens spraak-taalbelemmeringen); hoe zij op adequate wijze het kind kunnen helpen; en hoe zij het kind in hun interacties kunnen betrekken.
Het is mogelijk om een klasse-gesprek over de omgang met het kind met Downsyndroom te doen waar het kind met Downsyndroom zelf bij aanwezig is. Echter, met name wanneer het gaat om een situatie waarin onwenselijke interactiepatronen zijn ontstaan, kunnen er ook goede redenen zijn om een klassegesprek te houden in afwezigheid van het kind: het kan belangrijk zijn dat klasgenoten het gevoel hebben vrijuit te kunnen spreken; en het is mogelijk dat het gesprek te veel over het hoofd heen zou gaan van het betreffende kind zelf.
Kader een gesprek over de omgang met het kind met Downsyndroom eventueel in in meer algemene gesprekken, bijvoorbeeld over het gegeven dat alle kinderen van elkaar verschillen of over de onderlinge omgang in de klas in zijn algemeenheid. Dit maakt het kind met Downsyndroom niet meer dan nodig speciaal én dergelijke algemene gesprekken over sociale thema’s kunnen een goede invloed hebben op het sociale klimaat in de klas. Een dergelijke benadering past wellicht ook beter bij de oriëntatie van klasse-leerkrachten op de begeleiding van de groep als geheel.
Maak gebruik van peer-tutoring (maatjes voor schoolvakken en eventueel ook voor spelen op het plein) en van coöperatief leren (gemeenschappelijke projecten door een groepje). Dat zijn goede manieren om elkaar beter te leren kennen.
Zorg voor een goed algemeen sociaal klimaat in de klas.
Help het kind met Downsyndroom een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Als iemand een positief zelfbeeld heeft, dan gaan de contacten met anderen veel beter.
- Download de brochure Leren Samen Leven met veel tips hoe de sociale integratie van leerlingen met Downsyndroom te ondersteunen.
- Een uitgebreid verslag van een onderzoek naar de manieren waarop ouders en leerkrachten in de praktijk de sociale integratie van kinderen in het gewoon basisonderwijs bevorderen is Een Wereld van Verschil, downloadbaar of te bestellen via de webshop.