Leren fietsen
De basisschoolleeftijd is de leeftijd om je kind te leren fietsen. Met veel oefening blijkt een flink deel van de kinderen met Downsyndroom in die leeftijd te kunnen leren fietsen op een gewone fiets. Het kost meestal meer tijd dan bij andere kinderen. Maar, als het lukt is het goed voor zelfstandigheid, bewegingsvrijheid, zelfvertrouwen en lichaamsbeweging.
Er zijn natuurlijk ook kinderen met Downsyndroom die het pas later leren. Er zijn er ook die een aangepaste fiets nodig hebben. Soms is het gebruiken van een tandem een goede oplossing. Ouders kunnen proberen voor een aangepaste fiets of een tandem een vergoeding te krijgen via de WMO. De WMO is de verantwoordelijkheid van de gemeenten. In de praktijk kunnen er hierdoor locale verschillen zijn in wat wel en niet wordt vergoed. Lees meer over de WMO.

Toch pleiten wij er uitdrukkelijk voor om wel intensief te proberen je kind te leren fietsen op een gewone fiets en hiermee jong te starten. Je kind is dan nog heel licht en daardoor is het gewoon veel gemakkelijker om het fysiek te ondersteunen. Fietsen geeft vrijheid en is goede lichaamsbeweging.
In deze reader over fietsen staan artikelen uit de Down+Up waarin te lezen valt met welke trucs kinderen met Downsyndroom hebben leren fietsen.

Reacties plaatsen niet mogelijk