Hieronder vind je heel veel handige informatie. Wil je liever een deskundige spreken en informatie op maat krijgen? Bel ons, we spreken je graag. Tel 0522 281337
Leidraad onderwijs
Er is een nieuwe leidraad onderwijs: klik hier
Passend Onderwijs
Na de invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 hebben scholen zorgplicht. Dat betekent dat de school waar ouders hun zoon of dochter hebben aangemeld verplicht is om een passende plek te vinden als hun kind extra ondersteuning nodig heeft. De school kan ouders meer informatie geven over passend onderwijs en de ondersteuning en begeleiding die de school biedt. Hieronder leest u welke stappen ouders officieel samen met de school doorlopen om een passende plek voor een kind te vinden.
Een passende plek vinden: 4 stappen
- Ouders melden hun zoon of dochter aan op de school van hun keuze. Denken ze dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft, dan geven ze dat bij de aanmelding aan de school door. Het is ook mogelijk dat een kind al op school zit als wordt geconstateerd dat het extra ondersteuning nodig heeft.
Meer informatie: www.passendonderwijs.nl
Meer informatie en advies: www.steunpuntpassendonderwijs.nl - Als de school een kind niet de benodigde ondersteuning en begeleiding kan bieden, gaat de school met ouders in gesprek over een passende plek op een andere reguliere of speciale school. Ook het schoolbestuur of samenwerkingsverband kan hierover meedenken. De adresgegevens van het bestuur staan in de schoolgids of op de website van de school.
Komen ouders er samen met de school en het samenwerkingsverband niet uit, dan kunnen ze kosteloos een onderwijsconsulent inschakelen. Onderwijsconsulenten zijn onafhankelijke deskundigen met veel kennis en ervaring op het gebied van onderwijs aan kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Zij kunnen advies geven over een passend aanbod voor het kind.
Meer informatie: www.onderwijsconsulenten.nl - Is er na het advies van de onderwijsconsulent nog geen oplossing, dan kunnen ouders een oordeel vragen aan de geschillencommissie toelating en verwijdering passend onderwijs, bij het College voor de Rechten van de Mens (CVRM) of kunnen ze het geschil voorleggen aan de rechter.
Meer informatie: www.onderwijsgeschillen.nl/passend-onderwijs/geschillencommissie-passend-onderwijs
Meer informatie: www.mensenrechten.nl
Voorkomen en oplossen geschillen
Lopen de gesprekken niet goed? Bel ook met de SDS, zij kunnen je soms helpen met de juiste argumenten en soms ook materialen ( tel. 0522 281337)
Scholen
Sinds 1 augustus 2012 is er het steunpunt passend onderwijs voor ouders. Het Steunpunt Passend Onderwijs geeft ouders van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte, zoals chronisch zieke of gehandicapte kinderen of kinderen met leer- en/of gedragsproblemen, informatie over passend onderwijs. Lees meer >>
Huisarts
Het is goed om ook met je huisarts afspraken te maken. En vooral ook om je huisarts te informeren over Downsyndroom. Hiervoor hebben we een speciale huisartsenbrochure en een brief die je aan je huisarts kan geven. Klik hier
Kinderen, maar vooral adolescenten en volwassenen, met Downsyndroom hebben meer kans overgewicht te ontwikkelen. Dat heeft verschillende oorzaken. Hun basale stofwisseling is vaak lager dan bij kinderen zonder Downsyndroom, waardoor ze in rust gewoon minder energie nodig hebben. Verder hebben sommige kinderen met Downsyndroom geen rem bij het eten. Ze eten door terwijl hun lichaam eigenlijk al lang genoeg heeft gehad. Een laatste punt is dat mensen met Downsyndroom de neiging hebben tot een passieve levensstijl met te weinig beweging. Juist al in de basisschoolperiode is het belangrijk om een basis te leggen voor goede en gezonde eetgewoonten en om het kind te motiveren tot sport en/of recreatieve beweging. Lees hier meer.
Zwemles
Er zijn kinderen met Downsyndroom die meedoen met regulier zwemles.
Er zijn kinderen die het beter leren met aangepaste zwemlessen, of zelfs privé lessen. Veel kinderen leren zwemmen, wel hebben zij daar vaak meer tijd voor nodig. Informeer bij het regionale zwembad naar de mogelijkheden voor jouw kind. Een voorbeeld is een zwemvereniging in Zwijndrecht, zij bieden aangepaste lessen aan. Zie hier hun informatie:
Zwemmen voor kinderen (39.4 KiB)
Spreekbeurt
Kinderen met Downsyndroom worden over het algemeen later zindelijk dan andere kinderen. Hoe groter de achterstand in de verstandelijke ontwikkeling, hoe later het kind zindelijk is. Met zindelijkheidstraining kan bij de meeste kinderen met Downsyndroom gestart worden vanaf drie a vier jaar. Het merendeel van de kinderen met Downsyndroom is nog niet volledig zindelijk bij de aanvang van hun schoolloopbaan (4 a 4,5 jaar), vrijwel allen worden dit in de loop van de kleuterjaren. Lees meer>>
Omgang met moeilijk gedrag
Zelfstandig leren werken
In de basisschoolleeftijd wordt van kinderen verwacht dat zij steeds zelfstandiger worden in het doen van taakjes, met name op school. Zelfstandig werken (een taakje afmaken) moet bij kinderen met Downsyndroom vaak stap voor stap worden opgebouwd. Lees hier meer over zelfstandig werken leren.
Informatie voor gemeenten
Intelligentietest
Bij voorbaat zijn de meeste kinderen met Downsyndroom met de WISC III in het nadeel, omdat het zo’n talige test is. Wij adviseren vaak een SON 6-40 te gebruiken. Deze test doet geen beroep op taalvaardigheid. Overigens geldt bij alle testen die afgenomen worden bij kinderen met Downsyndroom dat het erg uitmaakt of degene die de test afneemt (pedagoog of psycholoog) bekend is met Downsyndroom. Zo niet, dan komt het kind al snel in een meer nadelige positie dan als het kind geen Downsyndroom zou hebben. De diagnosticus kan gebruik maken van Downsyndroom specifieke kennis, zonder dat dit overigens de normering aantast.
De uitslag van testen bij de kinderen met Downsyndroom laat niet altijd de werkelijkheid zien. Neem als ouder geen genoegen met een psycholoog/pedagoog die de WISC afneemt. De andere testen meten net zo officieel de intelligentie. Ervaart u problemen hiermee? De SDS kan u misschien wel helpen, laat het ons weten.