Neem contact op
Hieronder vind je veel informatie. Wil je liever even mondeling overleggen? Heb je behoefte aan een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op. We spreken je graag. Tel. 0522 281337
Op de voortgezet onderwijs leeftijd (vanaf 12 à 14 jaar) bezoekt een klein aantal leerlingen met Downsyndroom regulier voortgezet onderwijs. De meesten gaan dan echter naar het voortgezet speciaal onderwijs. Lees meer over voortgezet onderwijs>>
Huisarts
Het is goed om ook met je huisarts afspraken te maken. En vooral ook om je huisarts te informeren over Downsyndroom. Hiervoor hebben we een speciale huisartsenbrochure en een brief die je aan je huisarts kan geven. Klik hier
Bij tieners met Downsyndroom verloopt de seksuele ontwikkeling van het lichaam (borstontwikkeling, schaamhaar,e.d.) niet anders dan bij andere tieners. Ook de leeftijd waarop deze veranderingen plaatsvinden is niet anders dan bij tieners zonder Downsyndroom. Dit geldt dus ook voor de eerste menstruatie. De vruchtbaarheid bij meisjes is normaal. Jongens zijn verminderd vruchtbaar. Seksuele lustgevoelens zijn zowel bij meisjes als jongens niet anders dan bij iedereen.Tijdig goede seksuele voorlichting is dus noodzakelijk. Daarbij moet ook uitgebreid worden ingegaan op de sociale en emotionele aspecten van seksualiteit en relaties.
Toekomstplanning
Wat vind je leuk, wat kun je goed en wat wil jij later als je volwassen bent? Dat zijn belangrijke vragen om steeds te stellen aan jouw kind. Door te vragen stimuleer je het zelfbewustzijn van je kind en help je hem of haar zelf zijn/haar toekomst vorm te geven. Laat jouw kind veel ervaringen opdoen om te ontdekken wat er mogelijk is en wat wel en niet past. Volwassen worden, leer je met vallen en opstaan, ook als je een verstandelijke beperking hebt. Laat je kind dus ook fouten maken en ervaringen opdoen die soms minder leuk zijn. Houd er rekening mee dat elke jongere/jongvolwassene graag zijn ouders wat meer op afstand wil. Ook jouw kind, dat is heel gezond. Organiseer daarom al op jonge leeftijd een breder netwerk rondom je kind dan alleen ouders en professionals, zodat het leert dat er meer mensen zijn die je kunt vertrouwen. Jouw kind wordt er flexibeler van en heeft meer mogelijkheden om erop uit te gaan. Vraag hulp in je omgeving. Als ouder hoef je er niet helemaal alleen voor te staan, hoe jonger jouw kind leert om met anderen op te trekken, hoe beter je hem/haar voorbereidt op een toekomst waar jij als ouder een stapje terug gaat doen. Dat vraagt creativiteit en ook daarbij kun je hulp vragen. Zie bijvoorbeeld www.floorjongerencoaching.nl
Welke zorg heb ik nodig?
Op deze site kunnen jongeren met een beperking informatie vinden over hoe en waar zij zorg kunnen aanvragen. Verder staat er een vragenlijst, tips, voorbeelden en filmpjes. De website is gemaakt door Per Saldo, de vereniging van mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb) of de vergoedingsregeling persoonlijke zorg (vpz). De NSGK heeft dit project gefinancierd.
Wat moet je regelen als je kind 18 jaar wordt
We hebben een document gemaakt met alle mogelijke onderwerpen die van belang kunnen zijn als je kind 18 jaar wordt. Over het aanvragen van een DigiD en zorgverzekering, verantwoordelijkheden, wonen en werk, etc.
Broers en zussen
Sommige onderwerpen zijn makkelijk te bespreken. Andere vind je misschien ingewikkeld om te bespreken. Om je te helpen hebben we twee verschillende lijsten voor je. Je kan zelf bepalen welke lijst je wilt gebruiken. Je kan telkens aankruisen welk item voor jou van toepassing is. En je kan aan je ouders zeggen: “volgens de Stichting Downsyndroom moeten we het hier eens over hebben”. Dat kan het gesprek makkelijker maken.
Een klein aantal leerlingen met Downsyndroom volgt MBO-onderwijs op een ROC. Dit kan na een reguliere VMBO-school, maar in principe ook nog na een aantal jaren voortgezet speciaal onderwijs. Enkele leerlingen hebben zelfs een diploma behaald. Ook in het MBO is er de mogelijkheid voor een ‘Rugzak’, waarbij de bedragen afhankelijk zijn van het type MBO en van het feit of het om deeltijds of voltijdsplaatsing gaat. Het MBO heeft in principe alleen een leeftijdscriterium voor de toelating: 16 jaar. Er zijn geen wettelijk vereisten met betrekking tot bepaalde minimale vaardigheden, al wordt dat punt in de praktijk vaak wel anders gehanteerd.Steeds vaker komt het voor dat ook zorgaanbieders, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, een scholingsaanbod organiseren voor hun cliënten. Zie voor een voorbeeld van scholing van volwassenen met een verstandelijke beperking ook de Accent Avondschool in Rotterdam.
In dit verband willen wij ook nog wijzen op Parc Spelderholt in Beekbergen. Dit is een educatie- en ontwikkelingscentrum voor mensen met een functiebeperking. Het doel is het bevorderen van zelfredzaamheid door middel van educatie. Om dit te realiseren organiseert Parc Spelderholt leergangen voor jongeren met een verstandelijke belemmering op het gebied van horeca, zorg- en dienstverlening en onderhoud. De studenten zijn vaak schoolverlaters van het ZMLK of de Praktijkschool. Zij wonen en leren een periode op de campus, het terrein van Spelderholt. Ook Spelderholt mag opleiden tot een MBO-diploma op assistent-niveau op het gebied van Horeca, Zorg & Dienstverlening of Onderhoud. Wij hebben een reader over Spelderholt samengesteld met artikelen uit Down+Up. Voor meer informatie zie ook de website van Parc Spelderholt.
MEE