Informatie voor tieners

Tieners met Downsyndroom willen wel informatie, maar dan wel op een manier dat ze het kunnen snappen en overzien. 
Een van de dingen die moeilijk is voor tieners met Downsyndroom is accepteren dat je Downsyndroom hebt. Je wil gewoon meedoen, maar er zijn ook dingen anders.

Infographic

Met behulp van een infographic hebben we een hulpmiddel voor willen maken. Het zijn 10 afbeeldingen die informatie geven over het dagelijkse leven met Downsyndroom. Deze kan je gebruiken om het gesprek met de tiener aan te gaan. Je kan ze online bekijken, maar ook downloaden en evt. printen. 

Tips voor tieners
Tips voor tieners
infographic_tieners.pdf
608.7 KiB
817 Downloads
Details

Website

We hebben ook een website speciaal voor tieners: www.ikbengeenkindmeer.nl

Hier kunnen tieners informatie krijgen over verschillende levensgebieden. De website is heel eenvoudig van opzet. Als je nog op- of aanmerkingen hebt, of je mist iets, mail het naar info@downsyndroom.nl. We maken ook de komende jaren de website graag steeds beter en completer, met jullie hulp!

Praatkaarten

Daarnaast is er een kaartspel. Het doel van deze praatkaarten is dat de tieners een beeld te krijgen van hun leefwereld, wensen en toekomstverwachtingen. Daarnaast kan het gebruik van deze praatkaarten ouders helpen om meer inzicht te krijgen in de belevingswereld van de tiener. De praatkaarten zijn zowel in één op één contact te gebruiken als in groepsverband.
Tieners met Downsyndroom kunnen enorm geholpen worden als ze visuele hulpmiddelen krijgen. Deze kaarten kunnen helpen om gedachten te verwoorden. Zo krijgt de tiener zelf meer inzicht in wat hij/zij belangrijk vindt, waar hij/zij goed in is, wat hij/zij moeilijk vindt. Na het printen kunnen de kaarten gesneden of geknipt worden.

Handleiding Praatkaarten tieners
Handleiding Praatkaarten tieners
Handleiding_praatkaarten_voor_tieners_met_Downsyndroom.pdf
Version: 2019
209.4 KiB
436 Downloads
Details
Praatkaarten voor tieners
Praatkaarten voor tieners
SDS_praatkaarten.pdf
Version: 2019
9.9 MiB
585 Downloads
Details

De kaarten zijn getekend door Tineke van Lingen. Zie ook haar Instagram of Facebook @apearofoddsokken voor nog meer van haar illustraties.

Een tiener aan het woord

Het boek “Björn, dit ben ik nu” is een leuk boek om samen met een tiener met Downsyndroom te bekijken en lezen. Björn beschrijft de overstap naar de voortgezette school. En Björn schrijft over tiener zijn, en dat hij vooral geen puber wil zijn. Dit is bij uitstek een boek waaraan tieners met Downsyndroom zich kunnen spiegelen. Het is te koop in de webshop: https://www.downsyndroom.nl/product/bjorn-kusters-dit-ben-ik-nu-deel-2/

Verantwoording

Wilt u weten waarom we welke keuzes gemaakt hebben? Hoe de materialen tot stand zijn gekomen? Lees het hier: 

Verantwoording materialen tieners
Verantwoording materialen tieners
verantwoording_materialen_website.pdf
Version: 2019
2.6 MiB
724 Downloads
Details

Alle materialen zijn tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van:

logo Janivo stichting

 

Verantwoording materialen tieners
Verantwoording materialen tieners
verantwoording_materialen_website.pdf
Version: 2019
2.6 MiB
724 Downloads
Details

Reacties plaatsen niet mogelijk