Vroegtijdige veroudering en de ziekte van Alzheimer

Mensen met Downsyndroom verouderen sneller dan anderen. Daarbij hebben zij een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer. Volgens recent Nederlands onderzoek komt dit in de leeftijd van 45 tot 50 jaar voor bij zo’n 9 procent, van 50 tot 55 jaar bij zo’n 18 procent en van 55 tot 59 jaar bij zo’n 32 procent van Downsyndroom. Differentiaal diagnostiek is hierbij zeer belangrijk omdat een aantal behandelbare aandoeningen (o.a. depressie, hypothyroïdie, zintuiglijke problemen) gepaard kan gaan met op dementie lijkende verschijnselen.

Vroege opsporing is belangrijk. Met vroege detectie, beoordeling en diagnose kan worden bepaald of cognitieve veranderingen het resultaat zijn van een neuropathologisch proces gerelateerd aan ziekte of trauma aan de hersenen, of toe te schrijven zijn aan andere oorzaken, vaak behandelbaar en omkeerbaar. De NTG-EDSD is ontwikkeld om cognitieve veranderingen bij mensen met een verstandelijke beperking te monitoren. Door de NTG-EDSD geregeld in te vullen, krijgt men een beeld van veranderingen bij de persoon. Download hier de vragenlijst:

U kunt de Engelstalige handleiding van de NTG-EDSD hier bekijken: https://www.dhs.wisconsin.gov/publications/p01622p.pdf

Brochure De ziekte van Alzheimer en Downsyndroom
We hebben een nieuwe brochure vertaald van onze Engelse Collega;s van de NDSS. Het is een praktische, handzame brochure met zeer veel duidelijke informatie en toepasbare handreikingen voor de dagelijkse praktijk. Vooral voor begeleiders in instellingen is dit zeer aan te raden. Bent u ouder of verwante van een volwassenen met Downsyndroom en (beginnende) Alzheimer, zorg dat dat de begeleiders deze brochure ook krijgen.

Als je meer wilt weten over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, over de achtergronden, maar ook over de begeleiding, dan kunnen we nog het volgende boek aanraden. Het is goed geschreven, praktisch, en wetenschappelijk onderbouwd:

Verstandelijke beperking en dementie. Effectieve interventies
door Diana Kerr
202 pagina’s
ISBN: 9789044126099
Uitgever: Garant
Antwerpen/ Apeldoorn
Prijs: 23,00

Wil je een ervaringsverhaal lezen: In deze blog beschrijft een broer op liefdevolle wijze het proces van Alzheimer bij zijn zus met Downsyndroom: down-alzheimer.blogspot.com. Of lees hierover dit artikel uit Down+Up 96.

Download hier alle artikelen uit Down+Up over Alzheimer:

JaartalNaamGrooteHits
AlzheimerAlzheimer65.8 KiB1096
AlzheimerAlzheimer omgeving44.5 KiB750
AlzheimerAlzheimer173.6 KiB714
AlzheimerAlzheimer blog146.1 KiB687
AlzheimerAlzheimer202.2 KiB1005
AlzheimerAlzheimermoeders66.7 KiB412
AlzheimerAlzheimeren Donepezil188.7 KiB604
AlzheimerAlzheimer966.7 KiB924
AlzheimerMuismodelonderzoek53.3 KiB469

De afgelopen twee decennia is er zeer veel onderzoek gedaan naar de biologische processen die maken dat het extra chromosoom-21 leidt tot de karakteristieken van mensen met Downsyndroom. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan vervroegde veroudering en de ziekte van Alzheimer. De hoop is dat er biomedische therapieën zullen worden ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te vertragen. Lees meer>>

Reacties plaatsen niet mogelijk