Nieuwsbrief

* Emailadres

* Relatienummer

* Postcode

* Huisnr

Lijst
SDS info (voor donateurs)SDS persberichten

Vroegtijdige veroudering en de ziekte van Alzheimer

Mensen met Downsyndroom verouderen sneller dan anderen. Daarbij hebben zij een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer. Volgens recent Nederlands onderzoek komt dit in de leeftijd van 45 tot 50 jaar voor bij zo’n 9 procent, van 50 tot 55 jaar bij zo’n 18 procent en van 55 tot 59 jaar bij zo’n 32 procent van Downsyndroom. Differentiaal diagnostiek is hierbij zeer belangrijk omdat een aantal behandelbare aandoeningen (o.a. depressie, hypothyroïdie, zintuiglijke problemen) gepaard kan gaan met op dementie lijkende verschijnselen.

Het is heel belangrijk dat de diagnose Alzheimer pas wordt gesteld als andere behandelbare aandoeningen zijn uitgesloten. Lees hierover dit artikel uit Down+Up 71.

Er zijn aanwijzingen dat een meer actieve levenstijl en cognitieve stimulatie vanaf jonge leeftijd de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen en/of de verschijnselen kan verminderen. Lees hierover dit artikel uit Down+Up 62 en dit artikel uit Down+Up 48.

Stichting Alzheimer Nederland heeft een brochure gemaakt over de ziekte van Alzheimer en Downsyndroom. Je kunt de brochure hier downloaden.

Als je meer wilt weten over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, over de achtergonden, maar ook over de begeleiding, dan kunnen we nog het volgende boek aanraden. Het is goed geschreven, praktisch, en wetenschappelijk onderbouwd:

Verstandelijke beperking en dementie. Effectieve interventies
door Diana Kerr
202 pagina’s
ISBN: 9789044126099
Uitgever: Garant
Antwerpen/ Apeldoorn
Prijs: 23,00

Wil je een ervaringsverhaal lezen: In deze blog beschrijft een broer op liefdevolle wijze het proces van Alzheimer bij zijn zus met Downsyndroom: down-alzheimer.blogspot.com. Of lees hierover dit artikel uit Down+Up 96.

Download hier alle artikelen uit Down+Up over Alzheimer:

Jaartal Naam Groote Hits
Alzheimer Alzheimer 65.8 KiB 1069
Alzheimer Alzheimer omgeving 44.5 KiB 735
Alzheimer Alzheimer 173.6 KiB 702
Alzheimer Alzheimer blog 146.1 KiB 676
Alzheimer Alzheimer 202.2 KiB 989
Alzheimer Alzheimermoeders 66.7 KiB 403
Alzheimer Alzheimeren Donepezil 188.7 KiB 590
Alzheimer Alzheimer 966.7 KiB 914
Alzheimer Muismodelonderzoek 53.3 KiB 464

De afgelopen twee decennia is er zeer veel onderzoek gedaan naar de biologische processen die maken dat het extra chromosoom-21 leidt tot de karakteristieken van mensen met Downsyndroom. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan vervroegde veroudering en de ziekte van Alzheimer. De hoop is dat er biomedische therapieën zullen worden ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te vertragen. Lees meer>>

Reacties plaatsen niet mogelijk