HP de Tijd hopeloos uit de tijd!

In HP de Tijd, editie nummer 9 van september 2015, staat een artikel over de kunstateliers De Wijde Doelen te Utrecht. In de ateliers werken kunstenaars met een verstandelijke beperking, waaronder mensen met Downsyndroom. En wat zet HP de Tijd op de voorpagina en in de bladwijzers? Kunstmongolen?

Hoe is het mogelijk dat we anno 2015 nog steeds aandacht moeten vragen voor normaal gebruik van het woord Downsyndroom.

Al sinds jaar en dag is het enige juiste gebruik van het woord “mongool” (als het met een hoofdletter geschreven wordt) indien men hiermee de inwoners van Mongolië bedoelt. Het woord is in Nederland uitgegroeid tot een scheldwoord. En heeft niets meer te maken met mensen met Downsyndroom.

Het is kwetsend voor ouders en de kinderen, jongeren en volwassenen met Downsyndroom. Het gebruik van het woord “kunstmongolen” op de voorpagina is voor ons zeer verbazingwekkend, aangezien het woord in het hele artikel niet voorkomt. Het is mogelijk gebruikt als term om makkelijk te scoren bij een groter publiek. Het artikel wil de artistieke waarde van de kunstenaars belichten en wil de manier van werken beschrijven. Waarom wordt er dan gebruik gemaakt van zo’n denigrerende term?

We weten dat de oudere generatie vaak nog de term “mongool” gebruikt. Door dit volhardende gedrag werkt zij de broodnodige integratie van mensen met Downsyndroom tegen. Door te spreken van mensen met Downsyndroom, doe je recht aan het individu met zijn eigen persoonlijkheid én maak je duidelijk dat hij daarnaast nog een syndroom heeft. Mensen zijn vooral zichzelf en zijn nooit hun syndroom.

We hopen dat u (redactie van HP de Tijd) nog vaak bericht over het werk en leven van mensen met een verstandelijke beperking en ook over mensen met Downsyndroom. Zichtbaarheid helpt zodat iedereen vanzelfsprekend gewoon mee kan doen in de maatschappij. Echter, we hopen zeer dat de media het taalgebruik aanpast aan de hedendaagse respectvolle termen.

(deze tekst is ook verstuurd naar de redactie van HP de Tijd op 17-09-2015)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk