Hulp Oekraïne via EDSA

Iedereen leeft enorm mee met de inwoners van Oekraïne. Vanuit de SDS leven we extra mee met de gezinnen met een kind met een beperking. Overleven en vluchten is dan nog ingewikkelder. De SDS is aangesloten bij de European Down Syndrome Association (EDSA). Bij de EDSA is ook Oekraïne aangesloten.  De vrijwilligers van de Oekraïense stichting Downsyndroom zijn gepassioneerd lid van de EDSA. ZIj hebben de afgelopen 5 jaar met ongelooflijk veel inzet en doorzettingsvermogen gewerkt aan het verbeteren van acceptatie en leefomstandigheden van kinderen met Downsyndroom.  
De EDSA probeert nu met man en macht de mensen in Oekraïne te helpen. Er is geld overgemaakt naar de Oekraïense stichting Downsyndroom. Deze mensen kunnen hiervoor middelen kopen die behulpzaam zijn voor de gezinnen daar. De Stichtingen Downsyndroom uit de buurlanden (met name Polen en Hongarije) zijn zeer actief in het opvangen van gezinnen met een kind met Downsyndroom.  En helpen deze gezinnen aan de juiste zorg. 
Er is nu een sterk netwerk, vooral rond een oud bestuurslid van de EDSA die in Wroclav zit. Hij heeft in veel Poolse steden steun georganiseerd. In Gdansk is er de JATEZ-organisatie, ook lid van de EDSA. Ondertussen zijn er ongeveer 150 gezinnen aangekomen in Polen en de meeste worden opgevangen door het team van JATEZ.
Het is een EDSA bestuurslid gelukt om in contact te komen met Amazon. Ze waren bereid om de nodige goederen naar Polen of Oekraïne te brengen voor DS-families. De Oekraïense SDS stuurde een lijst met al het goede dat ze dringend nodig hadden. Dit transport is nu goed op weg.

In Nederland sluiten we aan bij de landelijke coördinatie. Wil je meer informatie omdat je bijvoorbeeld een gezin met een kind met Downsyndroom onderdak wil bieden, kijk dan op: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen/ik-wil-een-oekraiense-vluchteling-huis-nemen

Zie ook een bericht van Tania, van onze zustervereniging in Oekraïne:
https://www.facebook.com/watch/?v=1594179014291613

Reacties plaatsen niet mogelijk