NIPT mag nooit standaard worden aangeboden

De NIPT mag nooit in het standaardaanbod voor alle zwangeren komen. Want standaard aangeboden krijgen heeft helemaal niets te maken met eigen vrije keuze van de zwangeren, aangeboden krijgen is een overheidsadvies. Werkelijke vrije keuze van zwangeren kan alleen als de NIPT op verzoek van zwangere beschikbaar is. En een bewuste keuze of je de NIPT wilt gebruiken kan alleen wanneer je goed geïnformeerd bent over de NIPT, en over trisomie 13, 18 en 21.

Veel mensen denken dat bij Downsyndroom al je dromen instorten. Maar voor kinderen met Downsyndroom zijn mooie dromen beschikbaar. Ze worden de spil in het gezin, ze verbinden mensen met elkaar, ze gaan werken en hebben plezier in het leven.
Het is dan ook zwaar om te bedenken dat een gevoel van uitzichtloosheid en slechte en gekleurde informatie vaak de besluitvorming van zwangeren bepaalt.
Zwangeren hebben recht op een eigen keuze. Maar een echte keuze is alleen mogelijk als je daadwerkelijk weet waarvoor je kiest, als je weet wat het betekent om een kind met Downsyndroom te hebben. De mensen die dat heel goed kunnen vertellen zijn ervaringsdeskundigen, het zijn de ouders van kinderen met Downsyndroom. Ook vandaag een nieuw verhaal.

 

Jeanet: “Ik liet geen prenatale test doen, hoewel 41 jaar oud. Als ik geen Down of andere handicap wilde hebben was ik niet zwanger geworden. Een idiote test, misschien mankeert het kind niets en blijkt het later autisme of criminele neigingen te hebben of het komt onder een auto enz. Het ( de prenatale test) geeft de suggestie dat we het leven in de hand hebben en alles wijst op het tegendeel. De Down jongen die we kregen was verder zoals elk ander kind. Lief, lastig, moeilijk, geweldig, irritant enz. Wat zeuren de mensen! Met elk kind maak je fouten, zo ook met deze; daar voel je je dan schuldig over of niet. Nou en? Hij houdt ons gezin bij elkaar en dat is een geweldig talent. We beleven lol aan hem, ja en soms zijn er zorgen of zo. Maar eigenlijk minder dan met de anderen. Hij lijkt er goed in te zijn voor zichzelf te zorgen.”

Meer lezen? www.downsyndroom.nl/witboek

De optredens in de media van 16 februari:

NOS Journaal 20.00 uur, zie vanaf omgeveer 15de minuut

Regina Lamberts, Peter en Arie Harteveld bij radio 1, Dit is de dag.

Tefke Danijs bij Jinek, zie vanaf ongeveer 8ste minuut.

1252357-0

Reacties plaatsen niet mogelijk