Terugblik studiedagen

Het afgelopen jaar zijn de SDS en de VIM samen gegaan. U heeft hier meer over kunnen lezen in onze nieuwsbrief en Down+Up. We kijken graag samen met u terug op de studiedagen van de afgelopen maanden. De VIM studiedagen zijn, zoals vooraf afgesproken, in dezelfde hoedanigheid doorgegaan. De komende jaren gaan we veranderingen in gang zetten. We werken aan de Down Academy: het centrum waar iedereen kennis over Downsyndroom kan krijgen. De Trainingen van de VIM en SDS worden uitgebreid. En we gaan meer mogelijkheden tot individuele ondersteuning en begeleiding ontwikkelen. In deze nieuwsbrief een terugblik en vooruitblik. Wij wensen u fijne feestdagen en zien u graag op één van onze studiedagen in het nieuwe jaar.

De samenwerking werd meteen bekrachtigd door de bijdrage van  Regina Lamberts aan de studiedag rondom de peuter met Downsyndroom. Samen met Renske Douwes Dekker van Lotte en Max gebarentaal en Hilde de Haan projectleider van de Down Academy werd stilgestaan bij de specifieke ondersteuningsbehoefte van de peuter met Downsyndroom en early intervention als middel om de ontwikkeling van deze peuters te stimuleren. Het belang van gebruik van gebaren om te communiceren werd door Renske Douwes Dekker toegelicht.

De studiedag rondom de jonge kleuter, eind september is zeer druk bezocht. Met 39 deelnemers, waarvan het grootste deel professionals, hebben we een groot publiek van informatie kunnen voorzien. Teun Dekker, directeur van de inclusieve basisschool de Kroevendonk uit Roozendaal zette meteen de gedachtes op scherp met zijn inclusieve visie. Mirte Gerrits van Down2school gaf weer veel praktische informatie en net als bij de peuterdag vertelde Renske Douwes Dekker nogmaals het belang van het gebruik van gebaren om te communiceren.

Op 4 oktober heeft Klazien Steen, oud voorzitter van de VIM en medewerker van Denksterk aan de hand van de methode Feuerstein  een twintigtal cursisten weer weten te prikkelen rondom mediërend leren. Tot slot deelden op vrijdagochtend 8 november Jeanne van Hek, Karlijn van der Linden en Chris van Asten, respectievelijk leerkracht, onderwijsassistent en ouder van basisschool “de 3 hoek” uit Aarle Rixtel hun ervaringen met de leerling met Downsyndroom in de onderbouw. ’s Middags vertelden Monique Laenen  en Elleke Muller, onderwijsassistent en leerkracht van twee jongens met Downsyndroom op “het Talent” in Lent hun ervaringen aan de 18 deelnemers op de studiedag meedoen in de onderbouw, op naar groep 3.

Reacties plaatsen niet mogelijk