VS legt verplichte informatie bij prenatale screening in de wet vast

Afgelopen week heeft de staat Delaware een wet getekend dat bepaald dat ouders verplicht accurate, up-to-date informatie krijgen over Downsyndroom bij een negatieve uitslag van prenatale test. De staten Massachusetts (2012) en Kentucky (2013) hadden al zo’n wet.

In Delaware, Massachusetts, en Kentucky moet iedereen die een testuitslag voor Downsyndroom bespreekt met ouders, accurate up-to-date geschreven informatie overhandigen en contactinformatie geven over de “lokale stichtingen Downsyndroom”.  Massachusetts en Kentucky hebben ook in de wet vastgelegd welke precieze schriftelijke informatie gegeven moet worden.

Nederland
In Nederland is er nog niet zo’n wet. Er loopt nu een studie (de TRIDENT Studie) dat nagaat hoe we in Nederland kunnen komen tot een zo goed mogelijke inrichting van het aanbod van NIPT, en tot de uitvoering daarvan in de dagelijkse praktijk. Alle stappen, van de counseling aan zwangere vrouwen en de test die gedaan wordt in het laboratorium tot aan het vervolgbeleid zullen worden bekeken. Meer hierover komt in het zomernummer van ons magazine Down+Up dat half juni uitkomt.

Reacties plaatsen niet mogelijk